Skip to main content

Oedeemtherapie

Oedeemtherapie kan bij meerdere indicaties worden toegepast, namelijk lymfoedeem, lymfoedeem ten gevolge van (borst)kanker, lipoedeem, veneus oedeem, post-operatief oedeem en post-traumatisch oedeem.

Bij oedeemtherapie wordt er vaak een combinatie van meerdere therapieën ingezet om het meest optimale resultaat te kunnen behalen.

Het doel van oedeemtherapie is om klachten te verminderen en om te voorkomen dat klachten verergeren (preventief). Het aanleren van zelfmanagement is hierbij een belangrijk onderdeel. Hier wordt bij HUIDpraktijk Achterhoek veel aandacht aan besteed.

Welke behandelingen vallen onder oedeemtherapie?

De huidtherapeut zal tijdens het intakegesprek een behandelplan opstellen

Manuele lymfedrainage
Manuele lymfedrainage is een speciale vorm van massage. Met zacht pompende en afvoerende bewegingen wordt het lymfestelsel geactiveerd om overtollig lymfevocht af te voeren. Met fibrose- en oedeemgrepen wordt de het aangedane weefsel gericht behandeld. Het vocht wordt afgevoerd richting een plaats waar het makkelijker kan worden opgenomen zodat het weefsel versoepeld.

Ambulante compressietherapie
Met ambulante compressietherapie wordt zwachtelen bedoeld op gebieden waar zich oedeem bevindt, dit is vaak een arm of been. Met behulp van een zwachtel wordt constante druk gegeven waardoor de afvoer van lymfe wordt gestimuleerd. Vaak wordt zwachtelen aan het begin van het behandeltraject ingezet om in een bepaalde tijd voor veel vochtafname te zorgen, waardoor er vervolgens een therapeutisch elastische kous kan worden aangemeten om het behaalde resultaat te behouden.

Therapeutisch elastische kousen
Een therapeutisch elastische kous geeft tegendruk aan het vocht in de ledematen en zorgt ervoor dat het behaalde resultaat tijden de behandelingen wordt behouden. De therapeutisch elastische kous wordt helemaal op maat gemaakt zodat het resultaat goed behouden kan blijven. Vervolgens worden er aan- en uittrek instructies gegeven zodat u de kous goed kunt dragen.

Lymfetaping
Bij lymfetaping wordt er een tape op de huid aangebracht als aanvulling bij de behandeling om de afvoer van vocht te bevorderen. De tape lift de huid een beetje omhoog, waardoor er een verbeterde afvoer van vocht zal zijn. Dit zorgt voor pijnverlichting. De tape mag tot ongeveer één week blijven zitten en mag nat worden.

Bewegingsoefeningen en zelfmanagement
Speciale bewegingsoefeningen en zelfmanagement worden meegegeven om de afvoer van lymfevocht via de lymfevaten thuis te blijven stimuleren zodat het resultaat onder controle blijft.

Vergoeding

Wanneer u aanvullend verzekerd bent, is het mogelijk dat u in aanmerking komt voor een vergoeding. Heeft u vragen over uw vergoeding? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar en vraag naar de mogelijkheden.

Wilt u meer informatie over oedeemtherapie?
Neem gerust contact op, we vertellen je graag meer. Een eerste intake is altijd vrijblijvend en kosteloos.